Basile - Azienda Agricola Biologica

Giovanni Baptista Basil heeft in 1999 dit land gekocht in de DOCG, op de hellingen van de oude vulkaan, in Maremma Toscane. Het pand was al 30 jaar in de steek gelaten. Na de aankoop besloot hij om samen met zijn familie te verhuizen van zijn woonplaats, Napels, naar Cinigiano, om zich fulltime te wijden aan de wijn boerderij. De bodems, die een voornamelijk kalksteen samenstelling hebben, worden voor het grootste deel een zuidwestelijke expositie op een hoogte die varieert van 380 tot 330 meter. Het klimaat is warm en niet vochtig dankzij de constante ventilatie waaraan het gebied wordt blootgesteld door de nabijheid van de zee. Sinds het eerste begin heeft het bedrijf ervoor gekozen om biologisch te werken. Omdat er voor de start in 1999 tientallen jaren geen druiven zijn verbouwt op deze plek en omgeving is er nooit iets van landbouw chemicaliën in de grond terecht gekomen en zijn de wijngaarden zo biologisch als mogelijk. De druiven worden gecontroleerd en gecertificeerd door ccpb. Het bedrijf heeft een nul milieu-impact, aangezien het schone energie produceert met een fotovoltaïsche systeem (zonnecellen). De wijngaarden hebben momenteel een oppervlakte van ongeveer 8 hectare. De selectie wordt handmatig uitgevoerd, terwijl de vinificatie plaatsvindt in stalen tanks en grote houten vaten, met een nauwkeurige controle van de temperatuur. Rijping van de wijnen gebeurt in grote vaten (tonneau) van Frans eiken voor 12 tot 24 maanden afhankelijk van de wijn.

 

Basile – Montecucco Sangiovese ‘Cartacanta’ 2015
a € 12,95 per fles Incl. BTW

Soil: altitude 350 meters; exposure South West; mostly calcareous.
Grape varieties: Sangiovese 90% Merlot 10%. Organic grapes.
Planting density: 4600 plants per hectare.
Kg of grape per plant: 1,5 kg.
Harvesting method: manually in crates of 18 kg with transferring and transformation within 60 minutes of the harvest.
Fermentation:  in stainless steel of superior quality AISI 316, at controlled temperature of 28° C max.
Aging period: 12 months in French oak Tonneaux. 18 months bottle.
Alcohol: 14.5° vol.
Filtration: None. To preserve wine integrity.
Food and wine pairing: Perfect with red meat and with game. Ideal also with mature cheese.

Drink: 18°C, if possible in decanter.

 

Basile - Maremma Rosso ‘Commandante’ 2015
a € 15,75 per fles Incl. BTW

Soil: altitude 350 meters; exposure South West; mostly calcareous.
Grape varieties: Sangiovese 50% Merlot 50%. Organic grapes.
Planting density: 4600 plants per hectare.
Kg of grape per plant: 1,2 kg
Harvesting method: manually in crates of 18 kg with transformation within 60 minutes of the harvest.
Fermentation:  in stainless steel of superior quality AISI 316, at controlled temperature of 28° C max.
Aging period: 15 months in French oak small barrels (Allier, Troncais).
Then 24 months in the bottle.
Alcohol: 14.0° vol.
Filtration: None. To preserve wine integrity.
Food and wine pairing: Perfect with red meat and with game. Ideal also with mature cheese.

Drink: 18°C, if possible in decanter.

 

Basile – Montecucco Sangiovese Riserva ‘Ad’Agio’ 2013
a € 25,95 per fles Incl. BTW

Soil: altitude 350 meters; exposure South West; mostly calcareous.
Grape varieties:  Sangiovese 100%. Organic grapes. Special Selection.
Planting density: 4600 plants per hectare.
Kg of grape per plant: 1,2 kg.
Harvesting method: manually in crates of 18 kg with transferring and transformation within 60 minutes of the harvest.
Fermentation:  In big oaks barrels, at controlled temperature of 28° C max.
Aging period: 24 months in French oak tonneaux (Allier, Troncais).
24 months in the bottle.
Alcohol: 14.0° vol.
Filtration: None. To preserve wine integrity.
Food and wine pairing: Perfect with red meat and with game. Ideal also with mature cheese.

Drink: 18°C, if possible in decanter.

 

 

Nieuwsbrief

De Wijnengel verstuurt perodiek aanbiedingen en nieuws. Wilt u daarvan op de hoogte blijven, schrijf u dan in.